• kontakt@omnipanel.pl

Klejnot dla zdrowia – wybierz chlorofil

Klejnot dla zdrowia – wybierz chlorofil

Chlorofil może tak naprawdę kojarzyć przede wszystkim z lekcji biologii. To właśnie tam dowiadywaliśmy się o tym, że ma zielony kolor i odpowiada za fotosyntezę. Duże ilości chlorofilu znajdziemy w warzywach liściastych a także w jakieś mierze w owocach. Ostatnimi czasy pojawia się między innymi moda na drinki w składzie których pojawia się chlorofil, ponieważ to właśnie on będzie dawać szansę na walkę z nowotworami.

Chlorofil to pigment, który będzie zapewniał roślinom a także glonom kolor zielony. To on odpowiada za magazynowanie światła słonecznego, które jest konieczne w procesie fotosyntezy. Podstawowa struktura to pierścień porfirynowy, podobny do hemu znajdującego się w hemoglobinie. Jeśli chodzi o chlorofil w centrum znajduje się magnez, w hemoglobinie będzie to żelaza. Charakterystyczne będzie również to, że chlorofil jest rozpuszczalny w tłuszczach a nie będzie się rozpuszczalny w wodzie. W roślinach występuje chlorofil A oraz B i różnią się tym jaką długość fal słońca, które będzie konkretny chlorofil absorbował.

Chlorofilina to półsyntetyczna mieszanina sodowych soli oraz kompleksów miedziowych, które będzie się otrzymywać z chlorofilu. W czasie syntezy chlorofiliny atom magnezu zastępowany będzie miedzią a łańcuch węglowodorowy jest usuwany. Inaczej niż to jest w przypadku chlorofilu chlorofilina jest w stanie rozpuszczać się w wodzie. Ma ona stabilniejsza formę, jest bardziej trwała i wrażliwa na działanie światła, temperatury czy utleniania. Dlatego większość suplementów diety ma w składzie chlorofilinę.

Stosowanie chlorofilu

Oczyszczenie organizmu

Udało się zbadać jaki jest wpływ chlorofiliny na nowotwory. Okazało się, że można tworzyć wąskie molekuły z substancjami chemicznymi, które będą powodować raka. Wiązanie chlorofilu z substancjami rakotwórczymi może doprowadzić do zakłócenia wchłaniania, zmniejszy się ilość i tym samym organizm będzie rzeczywiście chroniony. Z przeprowadzonych badań można się dowiedzieć, że chlorofil chroni przed guzami na żołądku oraz na wątrobie.

Z badań jakie były realizowane wiadomo, żę chlorofilina oraz chlorofil działają skutecznie przy hamowaniu tych składników, które wpływają na uszkodzenie DNA. Wyniki innych badań prowadzonych na zwierzętach a także na ludziach dają nam wiedzę, że efekty takie pozwalają zmniejszyć nam ryzyko nowotworów wątroby czy okrężnicy. Chlorofiliny to również dość silne antyoksydanty. Chlorofiliny mogą także zmniejszyć uszkodzenia w organizmie wynikające z działania wolnych rodników.

Udostępnij:

Polecamy

Zobacz