• kontakt@omnipanel.pl

Jak zbadać zakwaszenie organizmu?

Jak zbadać zakwaszenie organizmu?

Mogłoby się wydawać, że najlepszym rozwiązaniem będzie zbadanie pH krwi. Jednak obniżenie będzie wyraźne dopiero w momencie, gdy będzie już sytuacja, w której będzie bardzo niski poziom i niebezpieczna dla nas kwasica.

Przy zakwaszeniu nasz organizm zablokuje obniżenie pH krwi, ale jednak organizm będzie miał problemy z normalnym funkcjonowaniem. Wtedy samo badanie krwi nie wystarczy i wydaje się, że lepiej będzie zdecydować się na bilans całodzienny moczu. W ten sposób będzie można tak naprawdę samemu sprawdzić ten poziom pH. Pomiar wykonuje się paskami lakmusowymi, które będzie można kupić w aptece. Pomiary powinniśmy sobie notować i następnie będzie można umieścić te zapisy na wykresie. W ten sposób wykreślona krzywa, jeśli będzie układać się prosto albo delikatnie się uniesie będzie to świadczyć o zakwaszeniu organizmu.

Rekomendujemy: Suplement diety Prodeacid  >>

Jeśli z połączenia naniesionych na wykres pojawi się zygzak będzie to świadczyć o tym, że nasza równowaga kwasowo – zasadowa jest na odpowiednim poziomie. te wahania wiążą się z tym, że zmienia się skład naszego moczu w zależności od godziny i tego co jedliśmy. Najniższe pH jest po nocy a najwyższe po posiłku.

Mój organizm jest zakwaszony! Co robić?

Nie mamy wielkich możliwości, by wpływać na fizjologiczne procesy w naszym organizmie. Można jednak decydować się na modyfikację kwasów i zasad jakie będą wprowadzane z zewnątrz. To kluczowy element, by zmienić dietę. Wtedy będzie można myśleć o tym, by osiągnąć równowagę kwasowo – zasadową. Okazuje się, że na temat różnych posiłków mamy różnorakie opinie i dane, gdy chodzi o odczyn. Mamy jednak ogólnie podkreślone jakie produkty mogą wpływać na zakwaszenie naszego organizmu. I tutaj na uwagę zasługuje wskaźnik PRAL, który został przygotowany jako ten zawierający opis białek i pierwiastków z posiłków. dzięki temu będzie można skutecznie określić metabolizm oraz wydalanie kwasów w moczu.

Badane było między innymi to jak wygląda bioprzyswajalność przez organizm. To na tej podstawie udało się ocenić czy dane składniki mają charakter kwasowy czy zasadowy. Dzięki temu wskaźnik PRAL jest w stanie umożliwić nam ogólną ocenę posiłków pod kątem ich kwasowości czy zasadowości, dlatego łatwiej przy zakwaszeniu będzie nam ułożyć dietę.

Udostępnij:

Polecamy

Zobacz